Utbildning & kurser
Tovning, grundkurs
5 veckoslut
start 18-19 januari 2025
Handarbetets Vänner, Stockholm
Grundkursen är till för dig som är nyfiken på och vill utforska ull och tovning som teknik. Du kommer att få en bred bas inom tovning och en grundläggande ullkännedom genom att arbeta med noga utvalda ullkvalitéer. Vi tovar enkla och inspirerande föremål av kardad fårull av olika slag, som resulterar i både stora och små arbeten i filt som värmer, smyckar och tål att nötas på. Du får jobba med ihåliga former till enklare klädesplagg utan sömmar, prova att jobba med både två- och tredimensionella former och du lär dig arbeta fram smidiga och jämna kvaliteter. Du får också lära dig att göra mönstermallar samt att beräkna materialåtgång och krympmåner för att få det resultat du vill uppnå. Vid slutet av kursen har du fått en förfinad känsla för aterialet och lärt dig ett experimentellt förhållningssätt till tekniken så att du kan skapa egna effekter och mönster. För denna kurs krävs inga förkunskaper.
Nunotovning, 1 termin 25%
start januari 2025
Sätergläntan, Insjön
Under utbildningens gång får du grundläggande kunskaper för att arbeta fram nunofilt av god kvalitet, att välja och motivera val av material för specifikt arbete samt utvecklar förmåga att på egen hand gå från tänkt idé till färdig produkt. Utbildningen är en ingång för att arbeta utforskande med nunotovningen. Vi arbetar med nunofiltning av såväl provlappar, större tyger samt ihåliga former. Du lär dig beräkna krympning och konstruktion av mallar till individuella arbeten. Filtningen byggs på med kunskapen att färga både ull och siden för att kunna ta fram ett unikt material att utgå ifrån i skapandet. Teoretiska moment som ingår är bland annat ullkunskap, materialkännedom samt allmän filtningshistorik. Stor vikt läggs vid utforskandet av tekniken och den variation som är möjlig genom val av material, sätt att arbeta, färger, mönstring och strukturer etc. Genomlöpande genom kursen följer reflektion och diskussion kring egna och andras arbeten.
Provplagg i nunotovning
26-27 april 2025
Hemslöjden i Kronoberg, Växjö
Detta är en kurs för dig som redan tidigare provat att arbeta med nunotovning och som nu vill gå vidare med tekniken. Det nunotovade materialet är särskilt lämpligt till beklädnad då det är både vackert och skönt att bära. Att jobba med tovningen i ihålig form gör att du kan tova plagg utan att sy ett enda stygn – men hur går det till? Vi börjar med att ta fram en lämplig kvalitet i mjuk merinoull och glansigt siden och går sedan vidare med det som blir helgens huvuduppgift, att göra ett provplagg i mindre format (alternativt till ett barn i 1-2-årsåldern). Vi går igenom beräkning av krympning, uppförstoring av mönster och du får med dig tekniska lösningar och smarta trick som är användbara under arbetets gång. Det lilla plagget tjänar som inspiration, men rymmer också en mängd kunskap. Genom provplagget får du erfarenheten som du behöver för att jobba vidare med nunotovningen på egen hand och förhoppningsvis våga dig på att göra ett unikt plagg i din egen storlek!
Textila bilder - filt och fibrer
14-18 juli 2025
Sätergläntan, Insjön
Med lätt hand skapar du ett individuellt utgångsmaterial att bygga upp din egen bildvärld av. Ullen utgör grunden och med avvikande fibrer, trådar och tyger tecknar du linjerna. Bilderna växer fram efterhand och slumpen är en extra överraskningsmotor under arbetets gång. Du fördjupar dig på ett lekfullt sätt i såväl färg och form som i teknik och material. För dig som tovar ger kursen nya arbetssätt inom tekniken och för dig som broderar ett unikt underlag att arbeta vidare med.Under kursen kommer du att utöver tovning och framställning av förfilt arbeta med kollageteknik, nunofilt, enklare broderi samt praktiskt utforskande och fördjupning av individuellt textilt material. Du får också med dig kunskaper om enkel bildkomposition, montering samt reflektion/diskussion kring egna och andras bilder.
Filta och forma
27 juli-2 augusti 2025
Capellagården, Vickleby Öland
Välkommen till kursen Filta och forma! Under kursen lär du dig hur du för hand och med enkla redskap filtar den svenska ullen till tredimensionella former. Du lär dig om olika ullkvaliteter från olika fårraser och utforskar deras respektive egenskaper. Vi provar att blanda olika kvaliteter för att ytterligare förfina resultatet. Du arbetar både med tunna, fina kvaliteter samt ökar på mängden ull för att få fram riktigt kraftig filt. Vi beräknar hur mycket materialet krymper, konstruerar utefter detta mallar för att bygga upp ihåliga former och fördjupar oss i utforskandet av förhållandet mellan mall och det färdiga resultatet. Stor vikt läggs vid materialets elasticitet och formbarhet. Genom att krympa, tänja och vika uppnår vi filtade objekt av god och formfast kvalitet. Tekniken öppnar upp och inspirerar till nya uttryck och volymer för såväl konstobjekt som bruksföremål. Genomgående bejakar vi ett nyfiket förhållningssätt till materialet, tekniken och volymerna.