Utbildning & kurser

Tovning, fortsättningskurs 1
5 veckoslut
start 31 augusti - 1 september 2024
Handarbetets vänner, Stockholm

Med Tovning grundkurs som bas vidareutvecklar du hantverket och får förfinade kunskaper inom tekniken. Genom kursen får du en fördjupad kunskap om materialet ull och dess unika egenskaper. Du tränar din förmåga att inta ett utforskande förhållningssätt och utvecklar dina egna idéer i färg och form. Målet är att förfina känslan för materialet och förvärva nya sätt att skapa form, effekter och mönster. I kursen jobbar du vidare med den ihåliga formen för att ta fram tredimensionella skulpturala former för både bruksting och konstföremål. Du lär dig att färga ditt eget material, både ull och siden, för använda din egen färgskala när du inom kursen arbetar med nunotovning. Du filtar kraftiga kvalitéer till inredning såväl som mjuka och böljande beklädnadstyger. För att vara behörig till denna kurs krävs att du har gått Tovning grundkurs på HV Skola eller har motsvarande styrkta erfarenheter.

Skulpturala former i filt
28 oktober - 1 november 2024
Sätergläntan, Insjön

Under kursen lär du dig hur du för hand och med enkla redskap filtar den svenska ullen till tredimensionella former. Vi provar både att arbeta med tunna och välfiltade kvaliteter samt att öka på mängden ull för att få fram riktigt kraftig filt. Vi blandar olika ullsorter för att förfina resultatet och vi förhåller oss genomgående utforskande till materialet, volymerna och tekniken. Resultatet under veckan kan utöver rena konstobjekt även bli exempelvis förvaringsfickor, hattar, väskor eller kärl. Detta är en kurs för nybörjaren, men ännu hellre för dig som vill fördjupa den ull- och filtningserfarenhet som du redan har. 

Tovning, grundkurs
5 veckoslut
start 18-19 januari 2025
Handarbetets Vänner, Stockholm

Grundkursen är till för dig som är nyfiken på och vill utforska ull och tovning som teknik. Du kommer att få en bred bas inom tovning och en grundläggande ullkännedom genom att arbeta med noga utvalda ullkvalitéer. Vi tovar enkla och inspirerande föremål av kardad fårull av olika slag, som resulterar i både stora och små arbeten i filt som värmer, smyckar och tål att nötas på. Du får jobba med ihåliga former till enklare klädesplagg utan sömmar, prova att jobba med både två- och tredimensionella former och du lär dig arbeta fram smidiga och jämna kvaliteter. Du får också lära dig att göra mönstermallar samt att beräkna materialåtgång och krympmåner för att få det resultat du vill uppnå. Vid slutet av kursen har du fått en förfinad känsla för aterialet och lärt dig ett experimentellt förhållningssätt till tekniken så att du kan skapa egna effekter och mönster. För denna kurs krävs inga förkunskaper.